Minuli rad i zašto ga treba ukinuti?

studeni 4, 2018
Jasna Rilović

minuli

 

Prešla sam pedesetu i danas više nego ikada zagovaram da se ukine dodatak za minuli rad.

Zašto?

Zato što me strašno nervira to što neke firme i dan-danas  nagrađuju svoje zaposlenike samo zato što svaki dan dođu na svoje radno mjesto. Radili –  ne radili, iz dana u dan njihova se plaća povećava!!

I onda se te iste firme čude zašto im odlaze mladi ljudi, zašto teško zapošljavaju nove zaposlenike i zašto im ljudi s godinama gube motivaciju za rad. Pa zašto da se trude ako je najveći kriterij za povećanje plaća – starost!

Nikada nisam bila plaćena za minuli rad i to me čini ponosnom jer svako moje povećanje plaće, svaka bolja ponuda od nekog drugog poslodavca govorila mi je samo to da dobro radim svoj posao i da svojim radom zaslužujem više.

Nisam se skrivala iza svojih godina niti očekivala da mi netko iz poštovanja poveća plaću. Radila sam u firmama gdje je uz kvalitetan proces praćenja radne učinkovitosti svaki trud bio adekvatno preopoznat i nagrađen.

Znam iz iskustva u radu s nekim klijentima koliko je teško promijeniti taj zastarjeli način razmišljanja i uopće promijeniti način prepoznavanja i nagrađivanja ljudi.

Kada sam jednoj starijoj zaposlenici najavila ukidanje dodatka na plaću za minuli rad, sasula je paljbu na mene rekavši : “Kaj bu ta balavica zarađivala isto kao i ja?”

Da, ako jednako radite (a često te balavice rade i više), zašto ne biste primale istu plaću? Zašto bismo u startu kaznili mlade i motivirane ljude i uskratili im da zarade istu plaću za isti rad?

Ako imate godina kao i ja ili više i ako vam je plaća jednaka kao i plaća nekoga tko je tek došao, smatram da za to postoje dva razloga: ili niste radili svoj posao kako treba da bi vas prepoznali i vremenom vam  povećali plaću  ili radite u krivoj firmi (koju ste odavno trebali napustiti)!

U svakoj zdravoj, kvalitetnoj firmi praćenje radne učinkovitosti omogućuje nam da svake godine prepoznamo kvalitetne radnike, povećamo im plaću, isplatimo bonuse i zadržimo motivirane ljude. I sve to potpuno transparentno, pošteno i s jasno definiranim kriterijima.

I mlade i stare zaposlenike treba naučiti da jedino njihova angažiranost treba biti mjerilo prepoznavanja i nagrađivanja, a lojalnost se može nagraditi na neki drugi način, a ne dodatkom nasljeđenim iz nekih starih, zastarjelih sistema.

Firme koje još uvijek isplaćuju dodatak za minuli rad mogle bi se uskoro suočiti s velikim nedostatkom mlade radne snage i s demotiviranim “starosjediocima” koji samo čekaju do odu u mirovinu.

Da li je to zaista ono što želite?

 

Podijelite s prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *